De opstanding van de retrojurk

Hoewel de mode-industrie ieder seizoen weer inspiratie heeft voor nieuwe modellen jurken, is er een categorie jurken die nooit helemaal uit het straatbeeld verdwijnt en juist steeds meer in trek begint te komen: de retrojurk. Oude vintage mode uit de jaren ’40, ’50, ’60 en nog daarvoor die weer helemaal een nieuwe opgang weten te vinden.

Wat zijn retrojurken?

Retro betekent eigenlijk niets meer dan dat ontwerpen die vroeger in trek waren en veel gedragen werden (in het geval van kleding) bij het maken van nieuwe kleding hergebruikt worden. Het is dus niet dat de jurken die 50 jaar geleden gedragen werden al die tijd in een kast hebben liggen wachten tot ze weer aan mogen, maar de modellen die nu gemaakt worden zijn er wel op gebaseerd.
Zo worden diverse details als kraagjes of accessoires gebruikt om een nieuwe jurk de look van vroeger te geven.
Een retro jurk is dus een jurk die gemaakt is van nieuwe stof, maar gebaseerd op een oud patroon.

Waarom is deze vintagemode weer zo in trek?

Een van de belangrijkste redenen waarom de retrojurk helemaal hip is, heeft te maken met de pasvorm. De jurken zien er heel vrouwelijk uit, en weten ook de juiste vrouwelijke vormen te benadrukken op een subtiele manier. Als vrouw voel je je heel prettig in een retrojurk, omdat je weet dat deze jurk je eigenlijk altijd goed staat.
Verder wisten ze vroeger heel goed hoe een jurk comfortabel moest zijn, in tegenstelling tot de huidige mode, die nog weleens vergeet dat een model ook nog draagbaar moet zijn. Je kunt dus heerlijk bewegen in een retrojurk zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je jurk nog wel goed zit.
Ook zijn de modellen zo elegant dat ze voor elke gelegenheid draagbaar zijn. Een retrojurkje kan prima aan naar het werk, maar ook op een bruiloft zie je er mooi uit in een retrojurk. En blijf je een dag thuis? Ook dan voldoet een retrojurk prima.

Waaraan herken je retrojurken?

Retrojurken verschillen heel erg van elkaar. Logisch, want retro beslaat een tijdsperiode van de jaren ’20 tot de jaren ‘70/’80. Een jurk uit de 20s bijvoorbeeld heeft vaak een redelijk hooggesloten hals en hangt op de knie.
Kijk je naar een retrojurk uit de 50s, dan ziet het er al heel anders uit. Veel kokerrokken, en een heel duidelijke taille bepalen het model dan meer. Ook is de halslijn vaak lager en vierkant uitgesneden. De duidelijke taille laat ook ruimte over voor een mooie a-lijn rok. Hoewel in de jaren ’50 degelijkheid al wat meer aangevochten werd zijn de jurken uit deze periode nog vaak tot op de knie. Ze zijn het perfecte voorbeeld van een retrojurk: de vrouwelijke vormen worden benadrukt, maar toch blijft het geheel er netjes uit zien.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *