Hoe werkt het maken van een 3D/4D echo?

Je kent natuurlijk de normale, medische echo’s tijdens een zwangerschap. Dit zijn 2D echo’s; het welbekende “plakjes” kijken. Maar als je zwanger bent, wil je natuurlijk je baby zo vaak mogelijk zien, het liefst vaker dan die twee medische echo’s. Daarom kun je een pretecho in Zuid-Holland laten maken. Je kunt dan zo vaak een echo laten maken als je wil. Je kunt zelfs een 3D/4D echo laten maken, waardoor je je baby geheel in “volume” ziet! Dit is erg speciaal, je kunt je kindje op deze manier namelijk “live” zien bewegen. Maar hoe werken die 3D/4D echo’s precies? We vertellen het je graag.

Hoe ontstaat het 3D echobeeld?

Als je een 2D echo laat maken, dan zie je de weerkaatsing van de trillingen, die via de echokop binnenkomen, op het scherm. Dit gebeurt bij de 3D echo ook, maar dan worden alle beelden die 180 graden gemaakt worden, bij elkaar opgeteld. De echoscopiste begint aan de ene kant van je buik en beweegt de echokop zo door naar de andere kant van je buik. Alle trillingen die de echokop dan weer ontvangt, worden bij elkaar opgeteld en zo wordt het 3D echobeeld gevormd. Je wil natuurlijk graag het gezichtje van je baby zien. Dit kan alleen als er voldoende vruchtwater om het hoofdje van je kindje heen is; dit is namelijk goed voor de geleiding van de trillingen. Als je baby gedraaid ligt, bijvoorbeeld met zijn of haar rug naar voren, dan is het helaas niet mogelijk om 3D beelden van het hoofdje te maken.

Wat kun je verwachten als je een 3D echo laat maken?

Je kunt natuurlijk geen perfecte pasfoto’s van je ongeboren kindje verwachten. Je baby zit nog in je baarmoeder die fungeert als een soort op maat gemaakte zak die net zo groot is als je baby. Er is veel vrije ruimte om de baby heen nodig om mooi 3D beeld te kunnen laten zien. Toch gebeurt dit heel vaak. Je kunt dan zien dat je baby met zijn of haar handjes aan het spelen is of dat hij of zij lekker tegen je buikwand aan ligt.

Kom met een volle blaas

Heb je een afspraak gemaakt voor een 3D echo en wil je graag dat het ook lukt? Hier heb je niet altijd invloed op, maar er is wel iets wat je kunt doen om de slagingskans te vergroten. Kom met een volle blaas naar de echopraktijk! Hierdoor wordt de kans op mooie beelden een stuk groter. Hoe zorg je voor een volle blaas? Ga tot een uur voor de afspraak niet meer naar het toilet en drink er nog een halve liter bij. Dan moet het zeker lukken!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *