Zo krijg jij je man ook aan de rosé

Rosé is in de ogen van sommige mannen niet bepaald de ‘way to go’ voor de mannelijke wijndrinker. Gelukkig zien we, met name tijdens de warmere dagen van het jaar, wel steeds vaker de man ook van de roze wijn sippen. Terecht, want rosé is heerlijk en ook nog eens een perfecte wijn voor bij veel gerechten.

De liefde van de man gaat, zoals gezegd, door de maag. En precies daarmee overtuig je de laatste rosé verafschuwer om toch over te stappen en lekker mee te doen met een flesje rosé wijn. Wat je ook op tafel zet, de kans is groot dat rosé het juiste antwoord is om erbij te serveren. Uit de Franse Provence komen prachtige droge rosé wijnen, vaak gemaakt van grenache, cinsault en/of mourvèdre. Ze hebben die welbekende lichte roze kleur, maar kunnen toch krachtig van smaak zijn. In sommige gevallen zelfs een beetje kruidig. Juist deze smaakvolle wijnen zijn een perfecte begeleider van een maaltijd. Vooral bij tapas, met al die verschillende smaken, is rosé de perfecte wijn.

Die bleke kleur zegt overigens niets over hoe zoet of droog een wijn is. Vaak wordt gedacht dat donker gekleurde rosé wijnen zoet zijn. De kleur zegt echter alleen iets over de druiven die zijn gebruikt en hoe lang de schillen in contact hebben gestaan met het sap van de geperste druiven. Bij de inweking wordt namelijk de kleur uit de schillen onttrokken en afgegeven aan het sap. De zoetheid van een wijn heeft te maken met de hoeveelheid suiker die in de wijn achter is gebleven nadat de wijn klaar is om gebotteld te worden. Tijdens de vergisting worden de natuurlijke suikers in de druif namelijk omgezet in alcohol. Als de vergisting duurt totdat alle suikers zijn omgezet in alcohol, dan is het een droge wijn. Wordt de vergisting voortijdig gestopt, dan zit er restsuiker in de wijn en is de wijn zoeter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *