Zorg goed voor jezelf en je baby

Gezond eten is altijd heel belangrijk, maar zeker tijdens een zwangerschap wil je vast en zeker nog beter opletten op wat je eet. Je wilt tenslotte het allerbeste voor je kindje! Doe je winst met onderstaande gouden tips. Eet je gezond en gevarieerd, dan blijf je goed vitaal tijdens je zwangerschap.

1. Let op de schijf van vijf

Het is altijd handig om de adviezen van het Voedingscentrum in de gaten te houden. Zeker nu er een klein kindje in jou aan ’t groeien is. Wat heb je nodig als zwangere vrouw?

  • 6 sneetjes brood
  • 200 gram aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten
  • 200 gram groente
  • 200 gram fruit
  • 450 ml melkproducten en 30 gram kaas
  • 100 gram vleeswaren, vis, ei en vleesvervangers
  • 30 gram halvarine, margarine, bad- en braadproducten
  • 2 liter vocht

2. Ga niet eten voor twee

Er zijn nog steeds mensen die beweren dat je voor twee moet eten als je een baby verwacht. Dit is echter grote onzin. Ga je daadwerkelijk voor twee eten, dan kom je veel te veel aan en het is alleen maar lastig om al die extra kilo’s na de bevalling weer kwijt te raken. Je hebt wel iets meer voeding nodig, omdat een zwangerschap zeker wel extra energie kost. Dit wordt echter voor een groot gedeelte vanzelf gereguleerd omdat je minder gaat bewegen.

3. Sla geen maaltijden over

Ben je gewend om af en toe weleens een maaltijd, bijvoorbeeld het ontbijt, over te slaan? Doe dat echt niet als je zwanger bent. Neem gewoon drie goede maaltijden en tussendoor een aantal verantwoorde tussendoortjes. Anders krijg je echt teveel honger en het is jammer als je die gaat stillen door middel van snacken.

4. Volkoren producten zijn belangrijk

Tijdens een zwangerschap is de kans op verstopping of obstipatie groter. Zorg je er echter voor dat je voldoende drinkt en eet je volkoren producten, dan is de kans groot dat jij hier geen last van krijgt.

5. Drink geen alcohol

Het lijkt misschien overbodig om dit hier te noemen, maar het gebeurt helaas echt nog te vaak dat vrouwen alcohol gebruiken terwijl ze een baby krijgen. Alcohol heeft absoluut slechte gevolgen voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

6. Vlees en vis moet goed doorbakken, gerookt of gekookt zijn

Nuttig tijdens je zwangerschap geen half rauw vlees zoals half doorbakken biefstuk, tartaar of carpaccio. Hierin kan eventueel een parasiet aanwezig zijn die schade aanricht bij je baby’tje.

Let je op deze tips, dan ben je goed en verantwoord bezig en zul je merken dat je lekker vitaal blijft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *