Magneetband voor robot stofzuiger

Moderne huishoudrobots: ze werken intelligent, zelfs in de lastigste hoeken en gaten van uw huis. Een uitgekiend navigatiesysteem en de ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat de robot zich uit elke lastige situatie bevrijdt. Maar zelfs de slimste vacuümrobot bereikt op een gegeven moment zijn grenzen. Het is niet ongebruikelijk dat zijn haren vast komen te zitten in het ruige tapijt, dat de verwarde kabels onder het dressoir hem teniet doen, of dat hij klem komt te zitten tussen smalle stoelpoten. Het voor de hand liggende idee is om de robot de toegang tot deze probleemgebieden te ontzeggen.

Hiervoor is een magneetband geschikt.

 • De sensoren aan de onderzijde herkennen het magnetische veld en zorgen voor een verandering van richting. De robotstofzuiger weet nu: tot hier en niet verder. De basisvereiste voor de gebiedsafbakening door magneetband is natuurlijk dat de robot dergelijke detectiesensoren heeft.
 • In de handel verkrijgbare magneetbanden voor het bevestigen van foto’s, fotolijsten en bordaccessoires op metaalhoudende oppervlakken zijn niet geschikt voor gebiedsafbakening. De magnetische veldsterkte is hiervoor meestal te laag. De geschikte magneetbanden worden meestal rechtstreeks door de fabrikant geleverd of kunnen bij derden worden gekocht.
 • De oppervlaktebeperking door magneetband is slechts een van de vele manieren om de robotstofzuiger op zijn plaats te zetten. Hier bieden de fabrikanten verschillende oplossingen. Zo’n functie is meestal niet beschikbaar in zeer betaalbare modellen.

Bij topmodellen uit het hogere prijssegment daarentegen kunnen via een app zogenaamde ‘virtual wanden’ worden opgezet. Met de in-house Dual Mode Virtual Wall Barrier maakt marktleider iRobot gebruik van infraroodstralen kamers af te bakenen.

Stel grenzen aan de robot stofzuiger met behulp van magneetband

Er zijn veel situaties waarin het zinvol is om het bereik van de vacuümrobot te beperken. Een uitzondering zou natuurlijk een honderd procent robotvriendelijk appartement zijn dat volledig vrij is van kabels, tapijten, smalle stoelpoten en andere rondslingerende obstakels. Slechts weinigen kunnen dat echter over hun eigen appartement zeggen. De gebiedsbegrenzing door magneetband voorkomt:

 • de robot stofzuiger komt met zijn zijborstels vast te zitten op hoogpolige en hoogpolige tapijten.
 • wordt in alle kamers schoongemaakt. Hiervoor wordt het magneetband op de deurstrip of voor de gang geplaatst.
 • speelgoed dat in de kinderkamer rondslingert of de voerbakken van de hond worden door de hele kamer geschoven.
 • een vacuümdweilrobot in dweilmodus zet het tapijt of watergevoelig parket onder water.
 • de borstels raken verstrikt in de verwarde kabels onder het dressoir en de robot kan niet meer bewegen.
 • Waardevolle decoratieve voorwerpen, zoals dure vazen, worden door de robot gestoten en mogelijk beschadigd.
 • de robot berooft je van je concentratie terwijl je aan het werk bent. Met een magneetband houd je de vacuümrobot op afstand.
 • de robot monteert bepaalde barkrukken of tafels met roestvrijstalen poten.