Wat is vegan dagcrème?

Conventionele huidverzorgingsproducten zijn meestal niet veganistisch. Deze producten bevatten meestal dierlijke ingrediënten en zijn op dieren getest. Deze producten zijn ook onnatuurlijk omdat ze parabenen en chemicaliën bevatten. Je wilt dit niet eten, dus waarom zou je het op je huid aanbrengen? Deze ingrediënten zijn niet nodig, je kunt je huid zonder deze ingrediënten glanzend en stralend maken. Voor cosmetica en huidverzorging zijn geen dierproeven nodig, omdat er veel diervriendelijke methoden zijn om de veiligheid van deze producten te waarborgen. Zo bestaat er ook vegan dagcrème. Dit is een van de verzorgingsproducten die ook veganistisch te verkrijgen is.  

Vegan dagcrème bevat dus geen dierlijke ingrediënten en de producten zijn niet op dieren getest. Dat betekent niet dat dit andersom ook het geval is. Dierproefvrije producten hoeven niet altijd veganistisch te zijn, het is namelijk best lastig om te achterhalen of er dierlijke ingrediënten in zitten.

Wat zijn de verborgen beesten in vegan dagcrème?

Het is erg belangrijk om de verpakking van je dagcrème van te voren te controleren, omdat deze vaak aangeeft dat het dierproefvrij en/of veganistisch is. Signaleer je alleen het dierproefvrije logo? Dan is het belangrijk om de ingrediënten te controleren om er zeker van te zijn dat je een veganistisch product koopt. Het is niet duidelijk of alle ingrediënten afkomstig zijn van dieren. Dit zijn de verborgen beesten die je kunt tegenkomen bij huidverzorging:

 • Honing
 • Slakkenslijm 
 • Hyaluronzuur, bindweefsel dat voorkomt in huid en gewrichten
 • Glycerine
 • Karmijn, een pigment afkomstig van de schildluis
 • Elastine, dit wordt vaak gehaald uit koeien
 • Castoreum of bevergeil, vanillesmaakstof dat uit de klier van een beer komt.
 • Lanoline of wolvet, vet uit schapenwol
 • Propolis, afscheiding van bijen
 • Bijenwas 
 • Keratine
 • Collageen, dit komt van een rund of vis.

Dit is een aardige lijst om te onthouden. Daarom is het handig om dit bijvoorbeeld ergens op te slaan op je telefoon, zodat je het altijd bij je hebt. 

Wat zijn de voordelen van vegan cosmetica?

Vegan cosmetica biedt erg veel voordelen, zowel fysiek als ecologisch. Een groot voordeel volgens de liefhebbers is dat er minder ingrediënten in zitten. Dit is goed voor je huid want hoe minder substantie je op de huid aanbrengt, hoe beter voor de gezondheid van de huid. Het kan uw huid ook jonger maken omdat u geen chemicaliën en andere antirimpels kunt gebruiken. Het jong houden van de huid hangt samen met het gebruik van vocht en vitamines. Dit is natuurlijk ook goed voor het milieu, want dieren zijn niet bezig met het produceren van producten. Het product is ook erg rijk aan vitamines, het gaat het huidverouderingsproces tegen en het vermindert je wallen. Daarnaast dringt het je acné terug en je huid heeft een gezonde glow dankzij de vegan cosmetica. Een ander voordeel voor velen is dat je minder kans loopt op een allergische reactie. Dit is minder groot door de natuurlijke ingrediënten. Het is daarbij wel belangrijk om het product eerst altijd even op je pols te testen voordat je het op je gezicht smeert.